Dipsaus Podcast

Dipsaus Podcast

DIPSAUS is dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Gepresenteerd en opgericht door Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. Dipsaus is maatschappijkritisch, cultureel geïnteresseerd, politiek betrokken en altijd met een flinke schep humor, originaliteit en diepgewortelde eigenwijsheid. Te beluisteren wanneer je wilt, waar je maar wilt. Productie: Dag en Nacht Media

Dipsaus #23

FATIMA ELATIK: POLITIEK, POLITIE & TEGENSLAGEN.

Ja ja ja we werken gestaag door. Maar ‘werk’ is het niet te noemen als je een gast hebt als Fatima Elatik! Een bijzondere vrouw die ondanks de constante aanvallen op haar persoon positief, openminded en zooooo hartelijk blijft.

Fatima is heel wat politiek gekonkel gewend. Ze trad op haar 24e aan als een van de jongste raadsleden in Amsterdam voor de PVDA. Ze is stadsdeelvoorzitter geweest van Amsterdam Oost waar ze grote successen behaalde maar ook de ‘val’ nam voor het beleid van een van haar (kuch witte mannelijke kuch) voorgangers. Ze was beleidsmedewerker en adviseur bij de politie Amsterdam waar ze voor radicale verandering wilde zorgen maar ook dat bleek lastiger dan gedacht. Dit alles heeft ze uitgebreid besproken met Mounir Samuel die een portret schreef voor De Groene Amsterdammer. Maar nu praat ze met Dipsaus….

Met haar praten we openhartig en uitgebreid over haar geloof in een mooiere samenleving, het verschil tussen vroeger en nu als moslimvrouw van kleur, we gaan de diepte in over werken voor het systeem versus verzet tegen het systeem, over haar echtgenoot; de man achter deze sterke vrouw die ook negatief in het nieuws kwam. Daarnaast spijkeren we haar wat bij in de laatste wokeness terms.

Waar is Ebisse vragen jullie je natuurlijk af… Die is in Londen voor de London Bookfair en bij Sephora om Fenty Beauty producten voor ons in te slaan!!!!

Shownotes

Dipsaus #22

Dipsaus Live Show: Let's Talk About S.E.X.!

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag en dat moest uiteraard gevierd worden in een volle zaal met vrouwen in Tivoli Vredenburg Utrecht! In samenwerking met Mama Cash organiseerden wij een Live show tijdens het Mama Cash Feminist Festival.

In de “Let’s talk about S.E.X.” live show bespreken we gender, seksualiteit en racisme. Nog steeds hangt er rondom vrouwen en seks een sfeer van taboe, schaamte en onderdrukking. Welke rol spelen diverse culturele aannames hierin? Wat is ‘normaal’? Wat betekent #MeToo voor vrouwen en in het bijzonder voor vrouwen van kleur? Is het tijd voor een nieuwe seksuele revolutie van de vrouw? En is die hetzelfde voor alle vrouwen ongeacht afkomst?

We bespreken deze onderwerpen met onze tafeldame van de avond, niemand minder dan Nancy Jouwe, die achtergrond informatie gaf en context (let op ze is geen nummertjes fetishist). In het deel over alledaags seksisme schoven Olave Basabose en Rowan Blijd aan om het te hebben over seksualiteit en racisme. Zij gaven hun ongezouten mening en scherpe inzichten. In het laatste deel schoven Hadjar Benmiloud en Ibtissam Abaâziz aan en bespraken seksisme in media, Islamofobie en het geweld tegen moslimvrouwen.

Live muziek werd verzorg door Khadija Massaoudi & dj’s van de avond waren dj Yasmin en dj Emma.

Luister naar aflevering 22!

Shownotes

Dipsaus #21

Het intergenerationeel trauma: openhartig gesprek met Heleen Debeuckelaere.

Welkom bij seizoen 3 van Dipsaus! In de eerste aflevering van seizoen drie hebben we een bijzondere dame die speciaal voor ons helemaal uit Brussel is gekomen: schrijver en historica Heleen Debeuckelare! We gaan het met haar hebben over haar schitterende, openhartige bijdrage in de bundel ZWART, ‘Het trauma van een ander’ over intergenerationeel trauma, gemengd zijn in het huidige maatschappij en ook de zeer pijnlijke geschiedenis van de métiskinderen van België.

Zoals eerder bericht zijn we een nieuwe samenwerking aangegaan met podcast platform Dag & Nacht Media met wie we afleveringen maken die mooier klinken. Voor al die gevoelige trommelvliezen out there...🎧

En verder natuurlijk Binges, Boek of Broadcast van de week & onze Shout-outs and Burns. En hieronder zoals gebruikelijke links naar de besproken onderwerpen en interessante artikelen.

Luister naar aflevering #21!

Show notes

Dipsaus #20

Hiphop in Nederland met Vincent Patty a.k.a. Jiggy Djé.

Deze week in de studio Vincent Patty a.k.a. Jiggy Djé over Hiphop in Nederland, zijn platenlabel, seksisme, en muziek illuminati...

Is iedereen bijgekomen van de boekenpresentatie ZWART? Zo niet begrijpen we dat volledig, want wij zitten nog steeds op een zwarte wolk na deze historische lancering! But we promised more episodes en hier is ie!

We hebben ruim 1,5 uur gesproken met Vincent Patty a.k.a Jiggy Djé. Sommigen (*kuch* Anousha en Ebissé *kuch*) kennen hem nog uit de 90s era. Tegenwoordig is hij eigenaar van het succesvolle platenlabel Noah's Ark.

We voeren een zeer openhartig gesprek waarin ruimte is voor discussie en het uitwisselen van ideeën. Als je van filosofie houdt dan zit je goed bij Vincent!

We ondervragen hem over hoe hij zich identificeert als kind van een witte Nederlandse moeder en Molukse vader, die uit principes jarenlang weigerde een Nederlandse paspoort aan te vragen.

Hoe ziet hij zijn eigen positie als man van kleur binnen een zwart muziekgenre? Hoe draagt hij zijn steentje bij als man binnen de hiphop industrie waarin vrouwen nog te vaak ‘bi*thez’ en ‘h*’s worden genoemd? En is hiphop in Nederland nog steeds een wit bolwerk?

Kortom: we gaan deze aflevering geen onderwerp uit de weg. Hip Hop Hurray!

Luister naar aflevering #20!

(p.s. we hebben nog geen playlist van Vincent dus luister naar Zwart van Ray Fuego! 🔥)

Besproken onderwerpen