Interviews

Een gesprek met Anousha Nzume en Quinsy Gario

In gesprek met Quinsy Gario en Anousha Nzume over activisme en de anti-racismebeweging

Jeroen Pen

De jongste generatie Nederlanders (18 t/m 24) is de eerste waarbij de voorstanders van verandering van Zwarte Piet in de meerderheid zijn, met 52 procent. We spraken erover met Anousha Nzume en Quinsy Gario. Lees het hier.

Yasmina Aboutaleb sprak Anousha Nzume over Hallo Witte Mensen

Anousha Nzume in gesprek met Yasmina Aboutaleb over witte superioriteit en haar boek Hallo Witte mensen. "Anousha Nzume doorliep de Kleinkunstacademie, werd actrice en speelde in onder andere de tv-series Vrouwenvleugel en Oppassen. Maar ze werd pas echt een publiek figuur toen ze zich in de media begon uit te spreken tegen racisme. Eind vorig jaar bijvoorbeeld, toen ze het bij Pauw opnam tegen VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, die vond dat RTL het Sinterklaasfeest vermoordde door Zwarte Piet te vervangen door Roetveegpieten. Zijlstra leek niet naar Nzume te willen luisteren. Toen tv-maker Sophie Hilbrand Nzume's vraag herhaalde, reageerde Zijlstra wel. Nzume: „Dat is zo typisch: als een wit persoon iets zegt, wordt die sneller gehoord.” Lees het hele interview hier

 

FNV Magazine interview Anousha Nzume over Hallo Witte Mensen

Anousha Nzume spreekt over witte fragiliteit en de positie van mensen van kleur op de arbeidsmarkt met FNV Magazine lees het hele interview hier

Nieuw Wij: “Zullen we verhalen delen en praten over witte mensen?”

Enis Odaci van Nieuw Wij interviewde me over Hallo witte mensen, maar ook over mijn ouders, kolonialisme en onze gedeelde ervaringen met racisme. Handig: het Racisme ABC (te vinden onder het interview).

“Laten we beginnen met de erkenning dat mensen niets weten over de kolonisatie- en migratiegeschiedenis. Veel mensen denken door hun gebrek aan kennis al snel dat ‘we’ zeuren. Naast de kennisontwikkeling moet er ook geweldloos protest zijn, activisme, en vergeet de rol van de overheid niet."

Het hele interview lees je hier!

Een gesprek met Brandpunt+ over Zwarte Piet, racisme en witte fragiliteit

Voor Brandpunt+ werd ik geïnterviewd over Hallo witte mensen. 

“Mijn belangrijkste tip is: luister naar de ander. Maar dan echt en zonder vooroordelen. Zonder goedbedoelde adviezen. Luister niet alleen naar argumenten, maar ook naar de emoties van mensen." 

Lees het hele interview hier!

Sander Donkers interviewde me over zijn wit privilege

Sander Donkers ken ik al sinds mijn jeugd, dus ik kan gezellig met hem babbelen over vroeger en muziek, maar voor de Volkskrant voerden we een goed gesprek over racisme en wit privilege.

"Witte mensen reageren vaak zo geprikkeld. 'O o, wat erg, we moeten opeens nadenken over het gebruik van woorden als allochtoon, wit of blank.' 'Nou zeg, ik mag ook niks meer!' Echt: boehoe for you. Zulke woorden zijn ons opgelegd. Het is toch niet raar dat we nu zelf over het taalgebruik willen beslissen? En als je het verwarrend vindt: vraag het gewoon."

Hier lees je het hele interview.

Op de cover van OPZIJ!

Lees hier mijn coverinterview voor OPZIJ!

"Ik hoop een bescheiden bijdrage te leveren aan bewustwording. Het valt me op dat mijn dochter van 13 met precies dezelfde problemen te maken heeft als ik in mijn jeugd. Op haar progressieve gymnasium wordt gezegd: “Racisme komt hier niet voor, we zijn Amerika niet.” Als je discriminatie niet eens bespreekbaar maakt, en wat mij betreft moet dat zo jong mogelijk, kun je het natuurlijk nooit oplossen."