0725Anousha00657

"Mijn vader was een van de eerste studenten uit een Afrikaans land, die in de toenmalige Sovjet Unie ging studeren. In Moskou bestond er een speciale universiteit die erop gericht was om invloed te krijgen op de intellectuele groep jonge Afrikanen. Mijn vader was socialist, een antiimperialist en hij was fel tegen de kolonisatie van Afrikaanse landen."

 

Anousha Nzume werd geboren in Moskou. Haar moeder is Russisch en haar vader kwam uit Kameroen. Ze groeide op in Amsterdam en behaalde haar VWO diploma aan het Montessori Lyceum te Amsterdam. Vier jaar later studeerde ze af aan de Hoge School voor de Kunsten te Amsterdam. Ze speelde al voor ze afstudeerde in verschillende theater producties. Ze werkte ook mee aan de CD van Nena en begeleide haar als achtergrond zangeres tijdens haar Europese tournee. Regelmatig was ze terug in Nederland voor kleine en grote rollen in verschillende tv producties zoals: Vrouwenvleugel, Oppassen, Sam Sam, Mijn Dochter en Ik en Onderweg Naar Morgen. Van 1996 t/m 1999, studeerde Anousha acteren en regisseren in New York aan The New York Performance Works en bij het prestigieuzeThe Barrow Group. Ook speelde ze regelmatig met de theatergroep The Other Forty Five.

Terug in Nederland, speelde ze in de toneelvoorstelling Kleur en in 2000 werd ze finalist bij het Leids Cabaret Festival. Tussen 2000 en 2005 toerde ze met twee solo voorstellingen en speelde ze in de comedy serie Bradaz van de NPS en presenteerde ze het lifestyle programma Beauty&Zo voor NET 5. In 2006 ontwikkelde en produceerde ze de tv productie Schoolplein bij de NPS, waarin ze ook een hoofdrol vertolkte. In 2007 toerde ze door het land samen met cabaretière Colette Notenboom met hun eigen voorstelling Poppenkoppen en werkte mee aan enkele tv producties, waaronder Koefnoen. Ook ontwikkelde ze Pilot Projecten voor Palazzina Producties en ronde ze succesvol de BIK opleiding af bij Kunstenaars&Co. Sindsdien geeft ze regelmatig les en performance workshops voor diverse doelgroepen en leeftijden.

"Als je in het theater staat en het lukt je om tijdens het vertellen een verbintenis te krijgen met de zaal, zodat je bijna tegelijk ádemt, dan is dat magisch."

In 2008 en 2009 presenteerde Anousha samen met Clark Accord de Talkshow Nieuw Amsterdam Praat. Ook maakte ze in 2009 Just Like U, een documentaire waarin elf jongeren hun verhaal doen over seks, liefde en wat zij daarvan vinden, en richtte zij Black Ink op. Geïnspireerd door Women Inc. was Black Ink een live talkshow in Pakhuis de Zwijger waarin 'zwarte' issues centraal stonden. In september 2009 was Anousha een maand lang een van de vrouwen aan de Tafel van 5. De meest besproken talkshow ooit. Verder is Anousha een van de vaste presentatoren van Women Inc. en is ze regelmatig dagvoorzitter, moderator en debatleider voor verschillende organisaties, ministeries en bedrijven. Ook schrijft ze artikelen en columns over onderwerpen die haar aan het hart gaan. Zo sprak Anousha zich in 2009 uit over het boek Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje, waarin hij een stereotype beeld van zwarte vrouwen in Amsterdam Zuidoost schetst.

"Ik plaats er vraagtekens bij dat een witte man, die zwarte vrouwen reduceert tot wandelende seksfantasieën en een clichématig en seksistisch boek heeft geschreven, door de literaire wereld juichend wordt ontvangen."

Tussen 2010 tot 2013 stond Anousha in de theaters met de Koningin van Paramaribo, met de hit-voorstelling Hormonologen en met Opvliegers, een voorstelling samen met Antje Monteiro, Hymke de Vries en Anne-Mieke Ruyten. Ze speelde ook in de series Nieuwe Buren en Meiden van de Herengracht. Regelmatig schuift ze aan als columnist 'Druktemaker' bij het radioprogramma 'De Nieuws BV.

"Waar we ook stonden, in een grote stad of een klein dorpje, kwamen vrouwen na afloop naar ons toe om te zeggen dat ze het zo geweldig en herkenbaar vonden. Dat was echt een cadeau.” (over Opvliegers)

Het boek De Mama Match, met Tanja Jess verscheen mei 2014. In 2017 lanceerden zij als vervolg op het boek de Mama Match App, een tool om het voor ouders makkelijker te maken om elkaar te helpen en zo alle ballen hoog te houden. Op deze manier hoopt zij dat er meer verbinding ontstaat tussen vrouwen onderling, dat ze elkaar meer zullen steunen in plaats van bekritiseren. Zelf heeft Anousha drie kinderen met haar man, samen wonen zij in Amsterdam.

"In 2009 werkte ik samen met Irma Accord, die trainingen aan jongens en meisjes geeft in achterstandsgroepen in Amsterdam Zuidoost met jonge zwarte meisjes op de middelbare school. Daar zag ik de ernst van de maatschappelijke consequenties van hedendaags racisme."

Sinds ongeveer 2009 is Anousha niet meer weg te denken uit het debat over racisme in Nederland. In 2015 maakte ze het programma Uitgesloten voor de NTR waarin ze opzoek ging naar onbewuste vooroordelen die kunnen leiden tot ongelijke behandeling. Ze is actief in de beweging tegen Zwarte Piet en in 2017 verscheen haar boek Hallo witte mensen dat veel stof heeft doen opwaaien en al snel in de Bestseller Top 60 verscheen. In dit boek legt Anousha uit wat racisme en wit privilege betekenen in Nederland, aan de hand van onderzoek, (academische) artikelen en, bovenal, persoonlijke ervaring. Ze geeft regelmatig lezingen en spreekt op verschillende evenementen over onderwerpen gerelateerd aan ongelijkheid, discriminatie en racisme. Daarnaast heeft Anousha samen met Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi podcast Dipsaus opgericht: dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid.

"Ras is een sociale afspraak, een verzinsel. Maar racisme is geen verzinsel, dat bestaat. En in dat systeem speelt kleur een allesbepalende rol."