Publicaties

Niet twijfelen maar liefhebben

Deze week vertellen auteurs wat zij van hun moeder leerden. Vandaag: schrijver en theatermaker Anousha Nzume. „Alles is shit behalve pis.” Lees hier

 

 

 

 

Een brief aan mezelf

 

Voor NRC schreef ik een brief aan mijn 13-jarige zelf, die toen nog Anya heette.

"Ook al zit jij op hockey, je bent alles behalve een typisch Buitenvelderts meisje. Heel anders dan je vriendinnen Emily, Merel en Lizette."

Lees de hele column hier.

 

 

 

 

‘Wit Nederland is racistisch en doodsbang voor ons. En terecht.’

Foto: CC Flazingo Photos

Voor Joop schreef Anousha een column over racisme en waarom haar boek (en Sylvana's politieke strijd) zoveel agressie opwekken.

Als we deze mechanismes in stand houden, niet bevragen, niet bevechten, houden we ook witte westerse dominantie in stand. Los van wetgeving; waar ook ter wereld leven we in een systeem van westers geweld en dominantie, een alles verwoestend economisch systeem dat het westen zelf heeft gecreëerd en eeuwenlang de vruchten van heeft geplukt.

Lees de hele column hier.

 

 

Waarom ik niet meeloop met Ieder1

 

In een column voor Joop legt Anousha uit waarom zij besloot niet mee te doen aan de positiviteitsparade van IEDER1.

Wat pijn doet in de IEDER1 campagne is die ‘geen-zin-in-negatief-gedoe-sfeer’. Alsof het ervaren van maatschappelijke ongelijkheid en racisme een keuze is.

Lees de hele column hier.

 

 

Op jou wordt extra gelet, jij bent bruin

Foto: ANP

Anousha vraagt zich wel eens af of "invechten" nog genoeg is om te overleven. Ze schreef er een persoonlijke column over op Joop.

Samuel is energiek, vaak overenthousiast en wil niks missen. Samuel is ook een van de weinige donkere jongetjes in de buurt. ‘Je moet uitkijken Samuel. Op jou wordt extra gelet. Jij bent bruin.’ Voordat ik het wist was het er uit.

Lees de hele column hier.